Gran Canaria

Maspalomas

Bron: Wikipedia

Maspalomas is de oudste badplaats van Gran Canaria gelegen in de gemeente San Bartolomé de Tirajana in het zuiden van het eiland en grenst aan Playa del Inglés. Er bevinden zich een 68 meter hoge, 19e eeuwse vuurtoren, (El Faro) een natuurgebied en een grote hoeveelheid hotels en bungalows. De plaats heeft ongeveer 33.000 permanente inwoners en meer dan 180.000 bedden in hotels en pensions.

Geografie

Vacantiefoto Maspalomas ligt aan de kust van de Atlantische Oceaan. In het oostelijke deel wordt de plaats door de "Duinen van Maspalomas" van de zee gescheiden. De plaats bestaat voor het grootste gedeelte uit vakantiewoningen met de bijbehorende infrastructuur. De duinen in het zuidoosten van Maspalomas zijn ongeveer zes kilometer lang en één tot twee kilometer breed. Ze bestaan uit fijn zand dat als verpulverde zeeschelpen door de branding werd aangespoeld. In de duinen ligt het enige officiële naturisten-terrein van Gran Canaria. Bij de vuurtoren ligt een natuurgebied, waar velewatervogels broeden.

Maspalomas bestaat uit de volgende delen:
  • El Oasis: zuidelijkste en oudste gedeelte met de vuurtoren, (jaren 60)
  • Meloneras: zuidwestelijk deel met grote hotels, winkelcentrum en congresgebouw (1997)
  • Campo International: midden en oostelijk gedeelte, bestaande uit bungalowparks en een golfplaats, (1980 - 1995)
  • Zonneland: noordwestwelijk deel, met kleine hotels en privéwoningen (jaren 80) en grote hotels (1997)
  • El Hornillo: in het westen, woonplaats voor rijke inwoners zoals hoteleigenaars.
  • El Tablero: noordelijk gedeelte aan de overzijde van de snelweg, woonplaats van horecamedewerkers

Naam

De naam Maspalomas zou gewoonweg 'veel duiven' kunnen betekenen, maar wordt ook teruggevoerd op de historische figuren Rodrigo Mas de Palomar, een soldaat uit Mallorca, of op Francisco Palomar, een slavenhandelaar, die zich hier beiden vestigden.

Economie en verkeer

 Maspalomas bestaat bij de gratie van het toerisme dat de enige bron van inkomsten vormt. De toeristen komen vooral uit Engeland, Scandinavië, Duitsland en Nederland. Er zijn vele winkelcentra en recreatieve inrichtingen zoals bars, restaurants en een casino. De plaats is door de snelweg GC-1 verbonden met onder andere de hoofdstad Las Palmas, met de havenstad Puerto de Mogan en met het internationale vliegveld. Het openbaar vervoer bestaat uit lijnbussen en wordt verzorgd met modern materieel.

Faro de Maspalomas

Ontwerp vuurtoren (1884) Bron: Wikipedia [Spaans]

Faro de Maspalomas is een vuurtoren op Gran Canaria (Canarische Eilanden, Spanje), die verantwoordelijk is voor de beveiliging van zeevaart langs de kust van het zuiden van Gran Canaria. Het is de oudste vuurtorens die nog in bedrijf is op de Canarische Eilanden. En om deze reden gezien kan worden als een monument.
Deze vuurtoren is een gebouw ontworpen door de ingenieur Juan Castillo Leon. Het besluit om de bouw van een vuurtoren van Maspalomas dateert uit 1861 maar pas in 1884 is het ontwerp gemaakt. De werkzaamheden duurden tot 1889. Op 1 februari 1890 werd hij in gebruik genomen.
De vuurtoren is gelegen in het Punta de Maspalomas, aan het einde van het strand van Maspalomas, naast de duinen en oases met dezelfde naam. Dit is een mooi toeristische gebied in het zuiden van Gran Canaria.